Göz Damlasının Çocuklarda Miyopinin İlerlemesini Yavaşlattığı Kanıtlandı
Küresel yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri miyopluk sorunu yaşamaktadır ve 2050 yılına kadar dünya genelinde miyopluk prevalansının (Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt.) %50’ye ulaşacağı öngörülmektedir.
Miyopluğun ilerlemesini yavaşlatmak için Amerika’da federal olarak onaylanmış bir kontakt lens mevcut olsa da, Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa’da miyopi tedavisi için hiçbir farmasötik ürün onay almamıştır.
Birkaç yıl önce, hayvan çalışmaları atropinin gözün büyümesini engelleme kapasitesine işaret ediyordu. Bununla birlikte, tam güçlü atropin kullanımı, yakın görme üzerindeki etkisi ve göz bebeği genişlemesiyle ilgili endişeler nedeniyle zorluklar yarattı ve bu da insanlarda miyopi için potansiyel bir tedavi olarak erken araştırılmasını engelledi. Son araştırmalar, düşük dozda atropinin umut vaat edebileceğini göstermiştir.
Yakın zamanda yapılan bir klinik araştırmanın (CHAMP (Childhood Atropine for Myopia Progression)) bulguları, çocuklarda miyopluğun ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlayan potansiyel bir “Çığır Açıcı İlaç” tedavisinin ulaşılabilir olabileceğini göstermektedir. Çalışma Atropin göz damlası uygulanmasının plasebodan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu tedavi, miyopluk teşhisi konulan 6 ila 10 yaş arası çocuklarda gözlük reçetelerindeki değişiklikleri azaltma ve gözün uzamasını engelleme açısından umut verici sonuçlar sergilemiştir.
CHAMP (Childhood Atropine for Myopia Progression) çalışmasının sonuçları 1 Haziran 2023 tarihinde JAMA Ophthalmology’de yayımlandı.
Renk körlüğü nedir?
İnsan gözünde görme eylemini gerçekleştiren bazı sinir nöronlarının işlevini kaybetmesinden dolayı insan gözünün gördüğü cisimlerden yayılan dalga boyutundaki ışınlar insan beynine doğru iletilemez. Bu yüzden insan gözü renkleri ve renkler arasındaki farkları doğru algılayamaz. Renk körlüğü daltonizm olarak da adlandırılır.
Glokom Nedir?
Glokom, halk arasında Göz Tansiyonu olarak bilinir. Glokom göz içi basıncında kronik artışa ve devamında göz sinirlerinde kalıcı körlükle sonuçlanabilecek kadar derin tahribe neden olabilen önemli bir hastalıktır.
Sarı Nokta Hastalığının tıbbi adı Makula Dejenerasyonu’dur. Makula gözün arka tarafında bulunan ve detayları görmemizi sağlayan bölgedir.Makulada bozulmalar olduğunda okuma, yazma, araba kullanma,
Alerjik Konjonktivit Nedir?
Tıbbi adı allerjik konjonktivit olan göz alerjileri, biz göz hekimlerinin oldukça sık karşılaştığımız şikayetlerdendir. Allerjik konjonktivit gözlerin polen, toz, hayvan kepeği, küf, duman gibi tahriş eden alerjenlere verdiği tepkidir.