Glokom Nedir?
Glokom, halk arasında Göz Tansiyonu olarak bilinir. Glokom göz içi basıncında kronik artışa ve devamında göz sinirlerinde kalıcı körlükle sonuçlanabilecek kadar derin tahribe neden olabilen önemli bir hastalıktır.
Dünyada yaklaşık 7 milyon insan glokom sebebiyle görme yetisini kaybetmiştir. Glokom sebebiyle oluşan körlük toplam körlüklerin %13,5’unu oluşturduğu bilinmektedir.
Glokomun Belirtileri Nelerdir ?
Glokomda göz içi basınç artışı yavaş yavaş olur. Yavaş artış, hastanın bu basınç artışına uyum sağlamasına zemin hazırlar. Dolayısı ile hasta gözde olan değişikliklerin ilk zamanlar farkına varmayabilir. Kısaca diyebiliriz ki Glokom başlangıçta belirti vermez. Ancak rutin göz muayenelerinde göz tansiyonunun ölçülmesi ile fark edilir. Bu sebeple hastalığın sinsi seyrettiğini söyleyebiliriz. Erken safhada farkedilmeyen Glokom ilerledikten ve görme alanı kayıpları oluştuktan sonra hastalar tarafından farkedilir. Bu aşamaya gelmeden erken teşhis konulabilmesi için ilerleyen yaşlarda rutin göz muayeneleri önemlidir.
Glokom riskini arttıran faktörler nelerdir?
Glokom riskini arttıran, kişiden kişiye değişen pek çok faktör vardır. Bu faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Yaş faktörü: 45 yaş üzeri
- Genetik faktörler: Aile bireylerinde glokom olması
- Kronik hastalıklar: Diyabet, vaskülit, hipotiroidzm, dolaşım bouklukları
- Göz hastalıkları: Göz yaralanmaları, iritis, tekrarlayan üveyit, retina dekolmanı
- İleri derecede miyopi veya hipermetropi varlığı
- İlaç Kullanımı: uzun süre kortikosteroid ilaç kullanımı
- Yüksek ya da düşük tansiyon hastalarında glokom görülme riski daha yüksektir.
Glokom Nasıl Teşhis Edilir?
Glokom teşhisi için sadece göz tansiyonunun ölçülmesi yeterli değildir. Önce göz hekimi tarafından detaylı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenede kornea kalınlığı ölçülmeli, göz bebeği genişletilerek göz siniri muayenesi yapılmalıdır. Gerekirse optik koherens tomografisi yapılabilinir.
Glokom rutin göz muayenelerinde teşhis edilebilen bir hastalıktır. Tedaviye erken başlamanın avantajlarından yararlanmak, için özellikle riskli gruptaysanız, rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Glokom Nasıl Tedavi Edilir?
Glokom tedavisindeki ilk hedef göz içi basıncını görme sinirine zarar vermeyecek seviyeye kadar düşürmektir. Damla formlu ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı vakalarda lazer trabeküloplasti tedavisi (SLT) veya YAG lazer iridotomi uygulanabilir. Bu uygulamalarla kontrol edilemeyen vakalarda ameliyat gerekebilir.
Teşhis ve tedaviler hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için lütfen irtibata geçiniz. 0532 255 5971
Katagori: Glokom, Genel göz hastalıkları