Kornea Hastalıkları
Keratokonus Nedir ?
Keratokonus gözün Kornea Dokusunun sivrileşmesi ve merkezi kısmının incelmesi ile karakterize olan ilerleyici bir kollejen doku hastalığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip, görme işlevinde büyük rolü olan, gözün eğimli saydam tabakasıdır.
Keratokonus Belirtileri Nelerdir?
Keratokonus belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Devamlı değişen gözlük numaraları.
- Artan miyopi ve astigmat.
- Gözlüğe rağmen net görememe.
- Alerji, kaşıntı.
- Işıkların etrafında dağılmalardır.
Keratokonus Nedenleri Nelerdir?
Keratokonus hastalığının en önemli nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliidir. Bu dengesizlik dokuda serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasara neden olur. Zayıflayan kornea öne doğru kubbeleşir. Ayrıca genetik yatkınlık sebebiyle de keratokonus hastalığı görülür. Aynı ailede birden fazla keratokonus vakasına sıkça rastlanır. Diğer nedenler arasında; ultraviyole ışınlar, aşırı göz ovalama alışkanlığı, göz ile uyumsuz kontakt lens kullanma alışkanlığı ve kronik göz iritasyonu sayılabilinir.
Keratokonusta Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Keratokonus tanısı konurken, Korneanın Topografik Resimlerinin değerlendirildiği özel tetkik araçlarından faydalanılır. Erken tanı, tedavi öncesi ve sonrası takip, en az tedavi kadar önemlidir. Tedavide amaç düşük olan görme keskinliğini (görme seviyesini ) arttırmak ve hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Genç ve gözlerini kaşıma- ovalama şikayeti olan hastalarda tedavide daha hızlı ilerleme olur.
Görme keskinliğini arttırmak için ilk ve en çok kullanılan yöntem Keratokunusa Özel Kontakt Lenslerdir. Kullanım zorluğu gibi sorunları nedeniyle Sert kontakt lenslere karşı alternatif geliştirilen Clearkone Hybrit Lensler de alternatif bir lens çeşitidir. Görme keskinliğini arttırmada 2.alternatif Cross Linking ( Riboflavinin UV ışığı ile korneada yarattığı güçlendirici etkisi hastalığı durdurabiliyor). Cross Linking Tedavisi sonrası hastaların daha rahat keratokonus lensi takabilmeleri de saglanmaktadır. 3. alternatif Cornea Cross Linking tedavisi halka ameliyatları Intralase Femtosecond Lazer ile 1-2 dk gibi kısa sürede yapılabilmektedir. Geç dönemde en son tedavi Kornea Nakli (Keratoplasti) olmaktadır.
Kornea Muayene Yöntemleri Nelerdir?
Göz hekimleri korneanın morfolojisi ve fonksiyonunu değerlendirmek için bazı cihazlar kullanırlar;
- Biyomikroskopi: Kornea ve ön segmente ait diğer yapıların binoküler olarak incelenmesine yarar. Değişik kalınlıktaki ışık demetleri farklı açılardan gönderilerek biyomikroskobun büyütmesi sağlanır ve kornea incelenebilir. Rutin olarak en sık kullanılan muayene yöntemidir.
- Keratometri: Korneanın kırma gücünün ölçülmesidir. Kontakt lens ve göz içi lens implantasyonu için kullanılır.
- Korneal Topografi: Korneanın ön yüzünün topografik analizinde kullanılır.
- Pakimetri: Kornea kalınlığının ölçümüdür.
- Speküler mikroskopi: Endotel hücre sayısı ve yapısını gösterir.
- Esteziometri: Kornea duyarlılığının değerlendirilmesine yarar.
- Korneanın boyanarak muayenesi: Kornea yüzeyindeki kusurlar “floresseine ve rose bengal” solüsyonu ile görülebilir.