Genel Göz Sağlığı

Gözün Yapısı

Gözümüzün renkli kısmı iris olarak adlandırılır. En dışta bunu örten saydam, saat camı şeklinde kornea tabakası bulunur. İrisin ortasındaki açıklık pupil olarak adlandırılır. Gözün beyaz renkli tabakası sklera tabakasıdır ve bunu en dışta kaplayan saydam zar yapı konjonktivadır. İrisin arka tarafında göz merceği=lens bulunur. Göz küresinin içini arkada vitreus dediğimiz jel kıvamında bir sıvı doldurur. Bu boşluğu kaplayan sinir lifi tabakası retina adını alır. Bunun hemen altında koroid dediğimiz damar tabaka vardır. Gözün mercekle görebildiğimiz bu arka kısmında yuvarlak, pembe beyaz renkte izlenen görme sinirimizin çıktığı optik disk bulunur. Yine bunun komşuluğunda, çevreye göre daha koyu renkte makula denilen ve ayrıntılı görmemizi sağlayan kısım vardır. Gözümüze gelen ışınlar sırayla göz yaşı, kornea ve lensi geçtikten sonra retina bölgesine düşer. Buradan sinir lifleriyle beynimizdeki görme merkezlerine iletilir. Burada düzenlenen ışık uyarıları anlamlı bir görüntü halini alır.

İyi bir görme için tüm bu yapıların ve göz küresini çevreleyen göz kaslarımızın sağlıklı olması gerekir.

Genel Göz Muayenesi

Gözlerimiz, öğrenme ve algılama yeteneğimizin büyük kısmını borçlu olduğumuz, vücudun beyinden sonra en karmaşık ve önemli organıdır. Doğumumuzdan itibaren  ; yaş, genetik, sistemik hastalıklar ve dış faktörler sebebiyle gözlerimizi tehdit edebilecek pek çok hastalık bulunur. Gözlerimizi düzenli ve kapsamlı şekilde muayene ettirmek tüm göz hastalıklarında erken teşhis, tedavisinde başarının ilk şartıdır. Göz ile ilgili herhangi bir şikayetiniz  olmasa bile olası risklerin erken tespiti için uzmanlar çocuklarda 1, 3 ve 5 yaşlarında,  yetişkinlerde ise yılda bir kez göz muayenesi önermektedir.

Kapsamlı bir Göz muayenesi sayesinde Göz hastalıklarının yanı sıra hayati önemi olan şeker hastalığı, beyin tümörleri, AIDS, Metabolik bozukluklar, Kan hastalıkları gibi pek çok hastalık da erken tespit edilebilir. Bu rahatsızlıklar ciddi problemlere yol açmadan tedavi edilebilir.

 

Göz Testleri

Renk Körlüğü Testi

  • Aşağıdaki şekillerin içindeki sayıları okuyamıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz olabilir.
  • İnsan gözü, gözdeki iris tabakası ile renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. İris tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir problemde bazı renkleri veya tüm renkleri gri şekilde görebilmek mümkündür. Bu durumda yukarıdaki testlerde farklı rakamları ifade eden renkleri çevresindeki diğer renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz yüksektir.

 

 

 

Amsler Grid Testi

Amsler Grid Testi ; Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (Sarı nokta hastalığının) erken belirtilerini  kendinizine uygulayarak tespit etmenizi sağlayacak bir şemadır. 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulamasını tavsiye ederiz.

Uygulama Şekli

  • Aşağıda görülen şemayı iyi aydınlatılmış bir odada, uygun okuma mesafesinde ve ortadaki nokta tam göz hizasına gelecek şekilde duvara asınız.
  • Normalde okumak için kullandığınız gözlük ya da kontaktlens varsa takınız.
  • Bir gözünüzü elinizle kapatın ve açık olan gözle tam ortadaki noktaya odaklanın. Şemada yer alan büyük karenin 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat edin. Her gözünüz için uygulamayı ayrı ayrı tekrarlayın.
  • Eğer her köşeyi göremiyor ya da çizgilerde dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız, sizde yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı belirtileri var olabilir. En kısa zamanda retina hastalıkları uzmanı bir göz hekimine başvurun.